رئیس هیئت مدیره کانون سردفتران و دفتریاران خطاب به رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: اجازه ندهید سردفتران با دغدغه نان از وظایف قانونی خود غافل بمانند.
به گزارش خبرنگار ماهنامه «کانون»، جشن انقلاب به مناسبت سی و یکمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی با حضور میهمانانی چون حضرت حجتالاسلاموالمسلمین علی شاهرخی؛ رئیس کمیسیون حقوقی ـ قضایی مجلس شورای اسلامی، دکتر احمد تویسرکانی؛ رئیس سازمان ثبت، حسینعلی امیری، عضو حقوقدان شورای نگهبان، علیزاده،؛ رئیس اسبق سازمان ثبت، جندقی؛ رئیس هیئت مدیره کانون وکلای داگستری مرکز، ارفعنیا و آذربایجانی؛ از اعضای هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز، اعضای هیئت مدیره کانونها و جوامع سردفتران و دفتریاران استانها و جمع زیادی از سردفتران و دفتریاران برگزار شد.
آقا صفری:
نخستین قانون و دستورالعمل در خصوص نویسندگان اسناد و دفاتر اسناد رسمی و به تعبیری کاتبین بالعدل، آیه مداینه است
مسلم آقاصفری، رئیس هیئت مدیره کانون سردفتران و دفتریاران در این جشن ضمن خیرمقدم به میهمانان، بر روح پرفتوح امام راحل و شهدای انقلاب درود فرستاد و با تبریک سی و یکمین سالروز پیروزی انقلاب شکوهمند ایران اسلامی به حضور رهبر عظیمالشأن انقلاب و همه مسؤولان و پاسداران و پاسبانان این انقلاب و میهمانان، اظهار داشت: نخستین قانون و دستورالعمل درخصوص نویسندگان اسناد و به تعبیری کاتبین بالعدل در آیه مداینه از سوره مبارکه بقره آمده است و این گواه بر ضرورت و قدمت این شغل کفایتمیکند. لیکن دفاتر اسناد رسمی در وضعیت کنونی از اوایل سال 1308 ایجاد شد که مقررات و شرح وظایف آن در قانون ثبت مصوب 1307 به صورت بسیار مجمل مطرح و سایر امور از طریق صدور بخشنامههای امروزی به دفاتر اعلان و ابلاغ میشد.
وی اولین قانون مستقل دفاتر اسناد رسمی مصوب 1316 را در نوع خود یکی از کاملترین و مترقیترین قوانین مصوب زمان خود دانست و گفت: آییننامههای اجرایی آن قانون نیز عمدتاً با دقتنظر تهیه و تنظیم شده بود. قانون مذکور و آییننامههای مربوطه با تصویب قانونی تحت عنوان "قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران" در سال 1354 به تصویب رسید که هم اکنون نیز حاکمیت دارد.
رئیس کانون سردفتران و دفتریاران با بیان اینکه کانون نیز با قانون 1316 و در همان سال تأسیس شد و ریاست آن را وزیر دادگستری به عهده داشت و هیئت مدیره آن منصوبین وزیر دادگستری بودند، گفت: قانون سال 1354 اجازه داد تا هیئت مدیره کانون با انتخاب سردفتران و دفتریاران تعیین شود و نظارت عالیه بر این انتخاب توسط ریاست قوهقضائیه یا نماینده منصوب از طرف وی اعمال شود. پس از اولین دوره هیئت مدیره انتخابی و در ایام انقلاب اسلامی انتخابات کانون به تعویق افتاد و هیئتی منصوب از طرف شورای عالی قضائی وقت و سپس ریاست قوه قضاییه اداره کانون را به عهده گرفت و این روند تا سال 1380 ادامه داشت. در آن سال با ابتکار و مدیریت جناب آقای علیزاده ریاست وقت سازمان ثبت اولین انتخابات بعد از انقلاب صورت گرفت و اولین هیئت مدیره انتخابی کانون شروعبهکارکرد و هیئت مدیره فعلی کانون سردفتران و دفتریاران سومین هیئت مدیره منتخب پس از انقلاب است.
رئیس کانون سردفتران و دفتریاران: امروز ما همگام با مسؤولان قضایی کشور در پی تثبیت هرچه بیشتر حاکمیت قانون هستیم
آقاصفری، خاطرنشانکرد: حوزه سردفتری نیز فراز و نشیبهای بسیاری را قبل و بعد از انقلاب پیموده است و ورود عدهای سردفتر در حدود سالهای 1338 تا 1340 که به سردفتران دوره مصطفی الموتی معروف بودند یا پارهای سهلانگاریها در قانون دفاتر سال 54 را میتوان در کارنامه قبل از انقلاب مشاهدهکرد. بعد از انقلاب نیز این ناهمواریها بعضاً مشاهده شد. وضع پارهای مقررات هرچند با نیت خیر بوده است ولی چون فاقد نظرات کارشناسی بود آسیبهای خاص خود را درپیداشت. ازجمله ماده واحدهای مصوب شورای انقلاب که ضمن آن مقرر شد سردفتر 15 تا 95% درآمد خود را به کارکنان دفترخانه بدهند.
وی با بیان اینکه اکثریت سردفتران مردمانی قانع و وظیفهشناس بودند لیکن در مقام قیاس انگشتشماری ناخلف متخلف مبنای اعلام و اعمال نظر بعضی از دستاندرکاران میشد، افزود: درحالیکه در همه اقشار ممکن است قلیلی حقیر خواسته یا ناخواسته کجرویهایی داشته باشند لیکن این امر در دفاتر اسناد رسمی شاخصتر رخ مینمود و گهگاه پارهای از مسؤولان نیز به جای ریشهیابی و آسیبشناسی مشکلات به تلافیجویی میپرداختند که از این رهگذر هم جامعه و هم مسؤولان و هم سردفتران آسیب دیدند. اما امروز در کانون و حوزه سردفتری وقت آن رسیده که به افق آینده چشم بدوزیم. در قضاوتمان و تصمیماتمان عمیقتر بیندیشیم. دردها را با دهنکجی نمیتوان درمانکرد سرانگشت تدبیر باید و تدبیر جز آن نیست که همه ابعاد یک مسأله مورد بررسی، تحقیق و سنجش قرارگیرد.
رئیس هیئت مدیره کانون سردفتران و دفتریاران: دفاتر اسناد رسمی نقش قابل توجهی در بهداشت قضایی و کاهش ورودی پروندههای دادگستری و اختلافات دارند
رئیس کانون با ذکر اینکه امروز ما در کانون سردفتران و دفتریاران به همراهی و همگامی با مسؤولان قضایی کشور میاندیشیم و در پی تثبیت هرچه بیشتر حاکمیت قانون هستیم، ادامه داد: آثار آن تثبیت حقوق مادی و معنوی آحاد جامعه است و بهترین ارتباط در این مقطع زمانی میان کانون، سازمان ثبت و قوه قضاییه برقرار است و میتوان ادعاکرد که در هیچ مقطعی این حجم از ارتباط و همراهی وجود نداشته است. بارزترین مصداق این ادعا مشارکت جدی در تدوین لایحه برنامه پنجم کشور در بخش قضایی است که از سوی قوه قضائیه تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است و در آن مباحث مهمی چون " ضرورت تنظیم رسمی همه عقد و قراردادها فیمابین مردم و همچنین توسعه ظرفیت و صلاحیت دفاتر اسناد رسمی و ممانعت از ورود اشخاص حقیقی و حقوقی فاقد صلاحیت به عرصه تنظیم اسناد رسمی پرداخته است".
آقاصفری افزود: امروز ما در حوزه سردفتری دومین یا سومین نهادی هستیم که بیشترین دانشآموختگان حقوق و حقوقدانان را به عنوان همکار به همراه داریم و این میطلبد که نقش غیرقابل انکار دفاتر را در پیشگیری از وقوع جرم و کاهش تشکیل پرونده در محاکم جدی بگیریم. بر اساس آمارهای مختلف سالانه بین 8 تا 11 میلیون پرونده به محاکم وارد میشود که سیاست کلی قوه قضائیه چه در زمان ریاست پیشین و چه در زمان ریاست فعلی قوه بر کاهش ورودی پرونده توجه و تأکید بوده و به ضرس قاطع میتوان دفاتر را دارای نقش قابلتوجهی در کاهش اختلافات و ایجاد دعاوی دانست و افزایش صلاحیت دفاتر و ورود به مباحثی چون داوری و حکمیت میتواند جهشی در حل مشکلات مردم و تکمیل سیکل حقوقی خدمتگزاری به مردم باشد و با شکر خدا دستگاه قضایی خود پیشگام چنین تفکری است و جلسات فیمابین کانون و بخش برنامهریزی قوه قضائیه زمینههای این امر را فراهمکردهاست.
رئیس هیئت مدیره کانون با ذکر اینکه امروز عزم کردهایم همدوش قوه قضائیه در تأمین بهداشت قضائی جامعه نقش پررنگتری داشته باشیم و بار بیشتری را از دوش قضات و دستاندرکاران امر قضا برداریم، ادامه داد: ما با داشتن بیش از هفت هزار و 300 حقوقدان میتوانیم هم سو با دولت روشهای سنتی اداری را تغییر دهیم و به دوران کاغذ و قرطاس پایان دهیم و با ایجاد فضای سایبری و مجازی خاک و غبار دفترها را بروبیم و با ایجاد مستندات الکترونیکی در تثبیت و تحکیم حقوق مالکانه مردم قدمهای برجستهای برداریم. ما توان آن را داریم که عرصه حاکمیت اسنادمان را همدوش و برابر عرصههای بینالمللی و کشورهای دارای حقوق مدون پیش ببریم. امروز در جایگاهی قرار داریم که اتحادیه جهانی سردفتران ما را پیشقراول این حرکت در کشورهای آسیایی میداند و قصد داریم این جایگاه را حفظکنیم.
در ادامه، وی گفت: ما 50 سال پیش از تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی مصداق واقعی اصل 44 و 80 سال در این جایگاه باقی بودهایم لیکن با کمال تأسف و در جهت عکس سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی از سوی برخی اشخاص حقیقی و حقوقی برای در اختیار گرفتن برخی صلاحیتهای دفاتر اسناد رسمی ازجمله تنظیم اسناد نقلوانتقال خودرو تلاشهایی مشاهده میشود بیتوجه به این که چنین اقدامی غیرمنطقی در فرض تصویب آن، گرچه ممکن است برای اشخاص مدعی، درآمدی به دنبال داشته باشد اما سؤالات عدیده اشکالات قانونی بسیاری را باقی میگذارد. بحث احراز اهلیت و هویت و مالکیت و امکان رعایت حقوق راهن و مرتهن در بدهیهای موجل و جعل و ایجاد شروط قانونی در اسناد و قراردادها و بهرهگیری از فسخ و یا اعمال تفاسخ و اقاله، اینها سؤالاتی است که باقی میماند و مشخص نیست که این امور چگونه توسط اشخاصی غیرمتخصص به انجام میرسد. و اساساً چگونه میتوان مجموعهای خصوصی مأذون از طرف حاکمیت را با 80 سال سابقه نادیده گرفت و موضوع تنظیم اسناد را به مجموعه خصوصی دیگر یا به یک نهاد انتظامی واگذارکرد که صلاحیت ذاتی آن، امور دیگری است.
آقاصفری: دفاتر اسناد رسمی در خصوص تنظیم نقل و انتقال خودرو صلاحیت ذاتی دارند
آقاصفری با قدردانی از عزم راسخ رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور چه در دوران تصدی و مسؤولیت ریاست دادگستری کرمان و چه در مسؤولیت گرانسنگ فعلی عزم جدی در اجرای سیاستهای اصل 44 نویدبخش ارادهشان در استفاده از ظرفیتهای بالقوه دفاتر اسناد رسمی است، از رئیس سازمان ثبت تقاضا کرد، اجازه ندهند سردفتران با دغدغه نان از وظایف قانونی و توانائیهای بالقوه و بالفعلشان غافل بمانند. تأمین درآمد در حد یک زندگی شرافتمندانه حق همه انسانهاست و برابری مزد و مسؤولیت بدیهیترین اصل فقهی و حقوقی است.
رئیس کانون سردفتران و دفتریاران، خاطر نشان کرد: پذیرش سردفتران جدید در سالهای 87 و 88 صورت پذیرفت و همچنان ادامه دارد. صرفنظر از اینکه این اقدام قانونی بوده یا نبوده و علیرغم تمام انتقادات و اعتراضاتی که بر این اقدام صورت گرفت بالاخره این اشخاص وارد این حوزه شدهاند و این واقعیت را نمیتوان انکار کرد. در بین این جوانان بسیاری توانمند، فرهیخته و بعضاً دانشمندند و میتوانند با ورود به این عرصه در حوزه جغرافیایی خود محور خدمتگزاری به مردم و تکیهگاه فکری مناسب و مؤثری در آرامش اجتماعی و رفع دغدغههای اشخاص حوزه سردفتری باشند. امیدوارم که به این برادران و خواهران برچسب کاسبکاری نچسبانیم و با عدم اعتماد به آنان زمینه سرخوردگی و یأس و خدای ناخواسته گرایش به تخلف را در این جوانان سلیمالنفس فراهم نیاوریم و از همه عزیزان در قوه قضائیه و مقننه و مجریه و ریاست سازمان ثبت و پیشکسوتان حوزه سردفتری استدعا میکنم برای رفع مشکلات پیش روی این عزیزان تدبیری مؤثر بیاندیشند. کانون در محدوده اختیارات حاصل از ماده 66 قانون دفاتر اسناد رسمی آماده همکاری و همراهی و همفکری برای رفع مشکل پیش روی ایشان میباشد.
رئیس سازمان ثبت:
در فرایند مدیریتی باید راهبرد و استراتژی و برنامهریزی را بهروشنی مشخص نماییم
سخنران بعدی، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بود که با اشاره به اینکه مهمترین منبع یک کشور، نیروی انسانی است؛ گفت: در فرایند یک مدیریت باید ابتدا راهبرد، استراتژی و برنامهریزی کاری را به روشنی مشخص کنیم.
به گزارش خبرنگار ماهنامه «کانون»، دکتر احمد تویسرکانی در جشن انقلاب که در سالن همایش کانون سردفتران و دفتریاران برگزار شد با تبریک سی و یکمین سال پیروزی انقلاب اسلامی گفت: مصلحت و منفعت ما این است که تاریخ انقلاب اسلامی را همواره مرور کنیم.
وی افزود: انقلاب اسلامی ویژگیهای بارزی داشت که با تحولات و دگرگونیهای سیاسی و اجتماعی کشورهای دیگر متفاوت است. حادثهای که با ایمان و انگیزه همه مردم و به رهبری امام خمینی (ره) و اعتقادات دینی مردم رقم خورد و این در وضعیتی بود که همه جهانخواران و زورمداران عالم تمایلی به وقوع چنین حادثهای نداشتند.
رئیس سازمان ثبت با بیان اینکه در 30 سال پس از انقلاب با موانع عظیمی روبهرو بودیم، افزود: هریک از این موانع و خاکریزها کافی بود تا قویترین نظامهای سیاسی را از بین ببرد.
وی با اشاره به اختلافات قومی در سال 57 و نفوذهای سیاسی افراد وابسته در نظام سیاسی کشور، طراحی کودتاها، تحمیل جنگ عظیم و گسترده بر مردمی که با انگیزه و اعتقاد و بدون پشتوانه شرق و غرب نظام سیاسی را متحول کرده بودند، افزود: مطابق این حوادث ترورهای گستردهای مقامات بلندپایه کشور را حذف کرد. طبیعی است با وجود این موانع تنها با حمایت مردمی انقلاب توانست به راه خود ادامه دهد و اهداف متعالی اسلامی را در حد وسیع و در حد توان و امکانات خود پی بگیرد.
تویسرکانی با بیان اینکه ما امروز باید حداکثر تلاش خود را در استفاده از منابع و امکانات جهت ارتقای وضعیت و منابع بهکارببریم، اضافه کرد: کشور ما کشور غنی با منابع عظیم مادی و معنوی است؛ اما مهمترین منبع یک کشور، نیروی انسانی آن است. ما در حوزههای مادی هم ظرفیتهای بالایی داریم.
وی در ادامه گفت: حوزه ثبت مالکیت اشخاص امر مهمی است که ما به تغییر و تحول در این حوزه نیازمندیم و من فکر میکنم با عنایت و توجه همه دوستان و فرهیختگان میتوانیم در این حوزه وضعیت دیگری را رقم زده و رضایتمندی جدی برای مردم ایجاد کنیم و حوزهی ثبت معاملات نیاز به تغییر و تحول دارد.
وی با بیان اینکه در فرآیند یک مدیریت باید ابتدا راهبرد، استراتژی و برنامهی کاری را به روشنی مشخص کنیم، ادامه داد: باید منابع را به نحوی مؤثر تجهیز کنیم و نظارت مؤثری نیز داشته باشیم تا نتیجهی مطلوبی حاصل شود.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با انتقاد از نامناسب بودن بهرهوری درحالحاضر اظهار کرد: باید هم کار خوب انجام دهیم و هم خوب کار انجام دهیم. وضعیت فعلی، وضعیت مطلوبی نیست اما این به آن معنا نیست که در گذشته کاری انجام نشده است. امروز شاهد هستیم هزینههای بسیار زیادی هم بر سیستم دولتی و هم بر سردفتران و مجموعه دفاتر تحمیل میشود و نمیتوانیم رضایتمندی لازم را به دست آوریم.
وی با اشاره به افزایش تعداد دفاتر درحالحاضر اظهارکرد: نگرانیهایی که رئیس کانون سردفتران و دفتریاران مطرح کرد را میتوان باهمت، برنامهریزی و وقت لازم تبدیل به فرصت کرد. اینطور نیست که اکنون جامعه ما به دفاتر نیاز نداشته باشد و باید در جهت فرهنگسازی، کاهش هزینهها و توسعه خدمات گام برداریم.
تویسرکانی:
ما برای جلب رضایت مردم به تغییر و تحول در حوزه ثبت مالکیت و معاملات نیاز داریم
تویسرکانی با تأکید بر اینکه نیازمند بازنگری قوانین و مقررات و تطبیق آنها با مقتضیات امروز هستیم، گفت: اگر امروز به هزینهی تمام شده توجه نکنیم گرفتار خسارت میشویم. از نظر کمی درحالحاضر کار صورت میگیرد ولی خروجی و کیفیت مناسب نیست و نیاز داریم با همت و تلاش و توجه همه عزیزان در حوزه اصلاح قوانین و مقررات بهکارگیری فناوریهای جدید با همکاری و همدلی عمل کنیم.
وی در ادامه ابراز امیدواری کرد که با حضور افراد فرهیخته در صنف سردفتران و اتخاذ ساز و کارهای مناسب هیئت مدیره کانون، برنامهریزی مناسبی را در این زمینه شاهد باشیم و تأکید کرد: باید به سمت شفافسازی و گزارشدهی حرکت کنیم. توصیه من به هیئت مدیره این است که این جلسات را بیشتر برگزار کنند تا همه آحاد سردفتران عملکرد هیئت مدیره را ببینند.
رئیس سازمان ثبت:
دغدغههای کانون را باید با همت، دقت و برنامهریزی به فرصت تبدیل کرد
تویسرکانی در ادامه خطاب به هیئت مدیره جدید کانون سردفتران و دفتریاران گفت: نباید احدی از این صنف ابهامی در ذهن داشته باشد که راهبرد کانون چیست و چه استفادهای از منابع میشود.
وی در پایان با تأکید بر اینکه باید در زمینه هزینهها نگاه تیزبین داشته باشیم، گفت: امروزه نیمی از دعاوی که به محاکم وارد میشود دعاوی حقوقی است و اگر ثبت قوی داشته باشیم میتواند میزان دعاوی را کاهش دهد.